Nacházíte se v kategorii: Další zajímavé články
admin

Španělská kuchyně

Gastronomie se v každé zemi i regionu velmi liší a její základ vždy tvoří nejdostupnější suroviny. Právě španělská kuchyně je velmi rozmanitá a výtečná, styl úpravy pokrmů se liší v jednotlivých regionech. Španělskou kuchyni tak můžeme dále rozdělit na andaluskou, galicijskou, katalánskou, vallencijskou, aragonskou, atd.

V přímořských oblastech tvoří převážnou část španělské kuchyně ryby, mořské plody a čerstvá zelenina, proto jsou tyto pokrmy dobře stravitelné, a pro svou lehkost i velmi oblíbené. Blíže vnitrozemí je v oblibě spíše maso.
Díky slunnému a teplému podnebí se ve Španělsku daří také vinné révě, proto ke španělské kuchyni a španělskému stolování neodmyslitelně patří víno.
Základními ingrediencemi španělské kuchyně je také maso hovězí, vepřové a drůbeží, čerstvá zelenina a ovoce, čerstvé bylinky a koření, především šafrán, pepř, chilli papričky a česnek; rýže, olivy a olivový olej. Španělé milují lehké saláty, dušené pokrmy z pánve, grilovaná masa, sušené salámy i chutné polévky.

Nejoblíbenějšími a nejznámějšími pokrmy Španělů jsou zejména paella - šafránové rizoto, které se připravuji i podává ve speciální pánvi. Základní ingrediencí je maso, zelenina nebo mořské plody. Varianty a kombinace tohoto pokrmu se liší podle jednotlivých regionů i podle sezóny. Šafrán dodává jídlu typickou chuť i barvu.

Gazpacho je studená polévka z rozmixovaných nebo pasírovaných rajčat, cibule, česneku a další zeleniny.

Tapas jsou menší předkrmy k vínu nebo pivu. Tapas je obrovské množství druhů.

Zkuste si doma i vy připravit paella recept.
Paella s mořskými plody a šafránem

400 g mořských plodů
4 stroužky česneku
2 cibule
2 červené papriky
3 dcl zeleninového vývaru
2 dcl bílého vína
cherry rajčátka
300 g rýže
listová petržel
1 nakládaný citron
šafrán, mletá paprika, sůl, pepř
olivový olej

1. Očistěte mořské plody, krevety zbavte krunýře, vytáhněte z nich střívko, rozřízněte je na polovinu. Ze vnitřku kalamár vytáhněte kost a nakrájejte je na plátky. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky, papriku, cibuli a rajčata nakrájejte na menší kousky.

2. Na olivovém oleji orestujte česnek, cibuli a papriku, poté přidejte mořské plody a po lehkém orestování přidejte i slávky a důkladně orestujte. Poté přisypte mletou papriku, šafrán a rýži (nepropírejte). Vše společně zarestujte a celou směs zalijte vínem a vývarem, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte citron a rajčata.

3. Pod poklicí duste doměkka asi 15 minut, nemíchejte. Podávejte na vyhřátých talířích posypaných listovou petrželkou.

Mnohem více receptů naleznete na http://www.spanelskerecepty.cz/

Napsal uživatel: admin

Jak se ti líbil tento článek?

Hodnotit článek mohou pouze přihlášení uživatelé.
Hodnotilo 0 uživatelů, průměrné hodnocení: nehodnoceno.
přidat nový příspěvek

Diskuze k článku

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé.